Mensen die afstand eisen

“ Vind jij ook dat islamitische organisaties meer afstand van terreur moeten nemen? Dan neem ik afstand van je. http://goo.gl/fcxNKM

Verlopen.

Ook ik vind terrorisme afschuwelijk. Maar omdat ik een blanke huid heb en geen moslim ben, vraagt nooit iemand aan me “of ik me wel distantieer”. Nooit hoef ik te bewijzen dat ik niet geradicaliseerd ben, nooit hoef ik aan te tonen dat ik terrorisme niet steun.

Dat is eigenlijk heel raar.

Want de meeste terreurdaden worden hier helemaal niet gepleegd door islamisten.

Denk maar aan al die extreem rechtse terroristen zoals Breivik, of pro-lifers die in de VS abortusartsen vermoorden, of Tristan van der V, of al die andere witte mannen en vrouwen.
Zij veroorzaken hier veel meer doden dan islamitische terroristen. Toch is er niemand die mij vraagt om afstand van hen te nemen.

Sterker nog, als volstrekte idioten zoals Theodor Holman of VVD-raadslid Gertjan Neerhof openlijk hun sympathie voor de ideeën van Breivik uiten, dan is er helemaal niemand die iets zegt over radicalisering. Laat staan dat ze worden opgepakt of dat hun kinderen worden afgepakt, zoals gebeurt wanneer je zegt dat je ISIS leuk vindt. Toch is Breivik een terrorist, een fascist die 77 mensen vermoordde vanwege zijn politieke overtuiging, terwijl hij ze niet eens kende. Holman en Neerhof vinden echter dat Breivik gelijk had dat hij de islam nog veel enger acht… (!)
Ik kan me geen voorbeeld indenken dat extremer is, waar het gaat om met twee maten meten.

Intussen moet elke moskee en elk allochtoons overleg om de haverklap uitkrijten dat ze vooral heel veel afstand nemen van terrorisme. Zij wel. Sterker nog, ze zijn eigenlijk ook schuldig aan straatcriminaliteit van Marokkaanse jochies. “Ze hebben niet genoeg gedaan”, is dan het devies.

Ik ben zelf jarenlang docent geweest. Als er naast de ouders íemand invloed had, was ik dat wel. Toch kwam niemand mij wat vragen, toen een leerling een tijd niet op school kwam, en uiteindelijk veroordeeld bleek voor een gewapende roofoverval. Terwijl hij niet alleen mijn leerling was; we waren ook nog eens allebei blank, Nederlander, atheïst en boven de 1.90 meter.

Het is al bizar genoeg dat mensen mij niet vragen afstand te nemen van mijn eigen leerling, terwijl ze moslims wel vragen afstand te nemen van terroristen aan de andere kant van de wereld. Maar het wordt nog veel gekker als je bedenkt dat wereldwijd de meeste slachtoffers van islamistische terroristen helemaal geen blanke westerse christenatheïsten zijn, maar moslims.

Als jij vraagt aan een moslim om afstand te nemen van terreur, zeg je daarmee eigenlijk dat als hij geen afstand neemt, hij die terreur blijkbaar steunt. Eigenlijk een soort mededader is. Maar feitelijk heb je meer kans dat hij slachtoffer is, dan dader. Je hebt veel meer kans dat hij of zij familie of vrienden heeft die slachtoffer is van islamistisch geweld dan dat er kans is dat die familie of vrienden geweld hebben gepleegd. En nog heel veel groter is de kans, gelukkig, dat die moslim van jou er gewoon helemaal niets mee te maken heeft.

Of dat er weer eens een kaaskop van iemand eist dat hij of zij afstand neemt als moslim, terwijl het niet eens een moslim is…

Wat gebeurt er eigenlijk als je eist dat iemand afstand neemt van een daad waar hij helemaal niks mee te maken heeft? Als je bijvoorbeeld aan een willekeurige moslim vraagt afstand te nemen van ISIS, ook al heeft hij helemaal niets van doen met ISIS?
Het filmpje hieronder geeft het perfect weer.

Wat je doet is het volgende:

  • Je maakt iemand duidelijk dat hij er nooit bij zal horen. Ook al eis je nog zo hard dat allochtonen moeten integreren, wat je eigenlijk zegt is dat je moslims niet láát integreren, omdat je ze niet ziet als Nederlander maar als moslim, sterker nog, als potentieel vriendje van ISIS.
  • Je geeft met je opmerking volmondig toe dat je graag discrimineert. Je eist immers wel van moslims dat ze zich distantiëren van ISIS, maar niet van je blanke buurman dat hij zich distantieert van Breivik.
  • Je laat zien dat je niet zoveel weet van islam, omdat je blijkbaar denkt dat islam en terrorisme iets met elkaar te maken hebben. Maar dat is niet zo. Evenmin als dat christendom en die rare lui in de VS die abortusartsen vermoorden, iets met elkaar te maken hebben. Wat dat betreft lijk je dan wel een beetje op de aanhangers van gewelddadige pro-lifers en op aanhangers van ISIS. Want die hebben dat onderscheid ook lang niet allemaal door.
  • Wat je zegt is gewoon bijzonder kwetsend voor degene waar je het tegen zegt. Hij heeft toch niks gedaan? Waarom moet hij dan afstand nemen?
  • Het effect van je opmerking is vervreemding. Iemand die steeds te horen krijgt dat hij er niet bij hoort, dat hij niet als normaal lid van de samenleving gezien wordt, iemand die stelselmatig gezien wordt als potentiële terrorist of straatcrimineel; die mens gaat zich niet meer thuis voelen. Die gaat het steeds moeilijker vinden om nog goede dingen voor de samenleving te doen – die samenleving ziet die goede dingen immers toch niet en interpreteert toch alles wat hij doet negatief.Veel mensen zullen zich gekwetst voelen als je van die gekke opmerkingen tegen ze maakt, maar zullen zich er niet teveel door in de war laten brengen. Maar het gaat niet altijd goed.
  • Als je pech hebt is het effect van je opmerking een selffulfilling prophecy. Net zoals het jongetje uit het filmpje, wat binnen enkele minuten geen superheld meer durft te willen zijn, maar zichzelf een boef noemt.Juist als iemand stelselmatig te horen krijgt dat hij er niet bij hoort en iedereen tegen hem is, heb je meer kans dat iemand “radicaliseert”, de maatschappij als vijand gaat zien en uiteindelijk geen ander antwoord meer kan bedenken dan terrorisme, om iets te doen met zijn onmacht.De beste kweekvijvers voor terroristen zijn geen jihadisten, dat zijn mensen zoals jij.

Daarom neem ik afstand van je. Als jij van mensen eist dat ze afstand nemen van een daad waar ze niets mee te maken hebben, dan neem ik afstand van jou.
Ik wil niets meer met je te maken hebben.

Geen nieuwe updates

Ondersteuners

6 van 500

1% van het totale aantal afstandnemers

social bereik

20379

Mensen

tijd te gaan

Verlopen

Afgelopen 02/05/2016 12:00 am Amsterdam

Afstand nemen is pas succesvol als het door minimaal 500 gebruikers wordt gesteund op 02/05/2016, 12:00 am, Amsterdam

AKA Design

@AKAcommunicatie

Top afstandnemers

Xaviera Ringeling

(17565) Connecties
Xaviera Ringeling

(1949) Connecties
Hans Jonkhof

(623) Connecties

(113) Connecties

(97) Connecties

Recente afstandnemers